Strategispel

Att spela olika typer av strategispel är ofta mycket trevligt och också roligt och intressant eftersom man ofta måste tänka till lite extra till skillnad mot många andra spel som i första hand handlar om tur.

Klassiska strategispel

Ett av de mest berömda strategispelen är det kinesiska spelet Mahjong, vars ursprung kan spåras så långt tillbaka som till 500-talet f.Kr. Mahjong är ett relativt avancerat spel, oftast med fyra deltagare, som spelas med runt 140 olika så kallade stenar. Spelet spelas i sammanlagt 16 omgångar där det handlar om att med hjälp av de olika stenar skapa olika kombinationer och på så sätt samla poäng. Vinner gör den som efter samtliga omgångar kammat hem flest poäng.

Othello är ett annat klassiskt strategispel i form av ett så kallat brädspel. Spelet, som ibland också kallas för Reversi, utvecklades i England under slutet av 1880-talet. Precis som schack spelas Othello på en spelplan som är åtta gånger åtta rutor där två spelare ställs mot varandra. En spelare har vita brickor medan den andre har svarta brickor.

Spelet går sedan i stora drag ut på att göra så den andre spelaren inte har några egna brickor kvar att spela med, vilket är när hela brädet är täckt med antingen vita eller svarta brickor.

Andra exempel på strategispel av typen brädspel är bland annat schack, dam och pentago. En annan typ av strategispel är de som spelas på dator, som till exempel World Of Warcraft och Starcraft.

Comments are closed.